Cara Menentukan Keaslian Dari Kucing Maine Coon

Cara Menentukan Keaslian Dari Kucing Maine Coon

 

Maine coon merupakan mega888 yang sangat unik, dimana maine coon ini merupakan jenis yang berasal dari maine amerika serikat. Dan konon kucing maine coon ini merupakan ras kuccing nenek moyang anggora dan norwegian forest. Apabila anda perhatikan secara seksama mainecoon ini mempunyai mata yang sangat tajam, dan juga moncong dan hidung yang khas dari jenis lain.

Cara Menentukan Keaslian Dari Kucing Maine Coon

Lalu adakah ini merupakan ciri-ciri semuanya? Agar anda lebih mengetahui mengenai mainecoon ini ada baiknya apabila anda membaca artikel ini hingga tuntas, kerana kami akan mengetahui secara terperinci mengenai ciri-ciri maine coon ini.

Ciri maine coon :

  1. Mudah beradaptasi

Maine coon mempunyai bulu yang mengkilap, tebal serta tahan terhadap udara. Adanya bulu yang tebal dan anti udara tersebut kerana suhu di Amerika mempunyai iklim yang sangat ekstrim, sehingga ia lebih mudah beradaptasi. Ekor dari maine coon ini juga tergolong panjang serta tebal, di mana ekor tersebut berguna untuk menghangatkan tubuhnya ketika tidur melingkar.

  1. Tubuh besar dan panjang

Maine coon ini tergolong haiwan yang tinggi, berotot dan juga bertulang besar. Umumnya mainecoon dewasa jantan mempunyai berat antara 6 hingga 9 kg, dan panjang hingga 1m. sedangkan untuk betinanya mempunyai berat antara 4 hingga 6 kg, dan sudah tentu tubuhnya lebih pendek ketimbang yang jantan.

Hampir sama dengan jenis lain, di mana tubuh yang besar tersebut mempunyai perkembangan yang cukup lamban.

  1. Bentuk kepala

Ciri utama dari maine coon ini terdapat pada kepala, dimana apabila diperhatikan secara teliti maka maine coon ini terlihat seperti singa. Dan di bahagian telinganya mempunyai ukuran yang cukup besar lalu lancip pada bahagian ujungnya.

  1. Mata

Bila membahas mata, boleh dibilang mata dari maine coon ini mempunyai mata yang indah dengan bentuknya yang bujur dan kelihatan manis. Ditambah dengan hidungnya yang kelihatan serasi dengan keindahan matanya.

Memang dari bentuknya terkesan sudah sempurna dibanding jenis lain, namun kepopuleran maine coon ini masih kalah dengan persia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Post